Песни за деца  

Предговор

Ученици!

Овие песни ќе ви бидат интересни и по малку смешни.

Сигурно забележавте дека и насловот има рима. Песните одне суваат најмногу за децата.

Кога ќе немате другар земете ја и таа ќе ви биде најверен другар.

Прочитајте ја нема да ви наштети.

С Р Е Ќ Н О

Ч И Т А Њ Е !

ПРОЛЕТ

Пролета е мила

облечена во шарена

и скапоцена свила.

Пролета не е

облечена во мини

а како неа

сите не се фини.СЛАВЕЈЧЕТО МИМИ

Славејчето Мими

ја краси Весна

со убава

ѕвездена песна.

Славејчето на Весна

пее со многу

гласни струни,

но најмногу во јуни.

МАЈКА

Мајко мила,

мајко драга

ти незнаеш јас колку те сакам,

јас те сакам како цвет

како птица в лет !

Мајко мила,

мајко драга

како сонце

ти ме грееш

а како птица

разни песни ми пееш.ПОГЛЕДОТ НА МАМА

Мама кога ме гледа

како сонце да ме грее,

мама кога ме гледа

како птица да ми пее.Мама кога ме гледа

птицата пее

а селанецот,

Во полето жнее.

Мама кога ме гледа

Од срцето љубов и зрачи

мама кога ме гледа

никогаш не е болна и бледа.

ПЕТКИ

Имам петки

колку што авионот пушта

прекрасни и златни летки.

Кога имам петки

ме сакаат сите тетки.КАРТИ

Момчињата

играат карти,

а кој ќе победи

ќе добие марки.

Кога победи

дедо Мичо,

не доби марки

туку убаво фичо.НАШЕ МААЛО

Трите деца

секој ги сака,

и млади и стари

дури и баба меца.

Детето Даница

за ручек многу,

многу често

јаде вкусна баница.

А пак Ана

за ужина јаде банана,

а нејзиното другарче Андонче

јаде вкусно бнбонче.ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Гоце е син

на Македонија,

а не

на реката Дрим.

Гоце кога загинал

дете ти знај

во Македонија

било 4-ти Мај.СРЕЌА

Јас сум среќна,

а мајка ми

не е среќна,

туку пресреќна!

Кога сум среќна

од лицето на мајка ми

го снемува заморот и

тогаш е најсреќна.МАРИЈА

Едно дете Марија

многу сака

да игра лотарија.

Нејзиното кученце

Динго доби

големо бинго.ДЕБЕЛО ДЕТЕ

Има едно дете

се вика Томче,

тој е многу дебел,

како мало сомче.

Знајте деца мили

тој е многу дебел

за алиштата негови

му треба повеќе мебел.

Томче дома има

голем мачор

кој се вика Том

и е дебел како сом.Новогодишна песна

Беше нова кога дојде,

штом остаре таа си ојде.

Нова иде деца мили

и се вика?

Година нова!

Радост, среќа на сите

им носи, годината нова,

многу желби таа ќе исполни.

Подароци, големи и мали

на сите таа ќе им дари.

Знајте деца, бели и црни

сите желби се стварни.

Годината нова 2001

си ќе исполни!ЕЛКА

Кога се мести елка

тогаш во дворот

деца знајте

нема Вкусна зелка.

Кога се мести елка

ние децата

не мислиме на зелка

туку на нашата желба.

Напишите мнеСайт создан в системе uCoz